FAQ

1. Je hoort wel vaak dat er een ziel is en zo, maar heb ik daar toch altijd mijn twijfels over. Hoe verklaar je anders dat er steeds mensen bijkomen wanneer elke ziel afkomstig is van iemand die al overleden is?

Ik ben blij dat je deze vraag gesteld hebt. Er bestaat inderdaad nog veel onduidelijkheid bij velen over de afkomst van onze zielen. Elke ziel kan je het best beschouwen als een vorm van kosmische energie en hoeft de ziel van een pasgeboren kind dus niet persé afkomstig te zijn van een overleden persoon.

 

2. Als gevolg van een gebeurtenis die zich jaren terug met mij heeft afgespeeld ben ik zeer huiverig om in een boot te stappen of zelfs langs water (maakt niet uit of het een kanaal of rivier is) te lopen. Mijn kinderen begrijpen het vaak niet en dat zorgt dan soms wel voor wat lastige momenten. Heb je enig idee hoe ik dit probleem aan zal moeten pakken?

Je kampt in deze duidelijk met een trauma die door de jaren heen is verergerd als gevolg van verwaarlozing van het probleem. Velen die ooit een nare gebeurtenis meemaken denken dat de gedachte eraan vroeg of laat wel vanzelf zal verdwijnen. Helaas blijkt uit de praktijk dat het trauma niet zelf verdwijnt en hoogstens voor even in het vergeethoekje raakt. Het beste is om eens langs te gaan bij een psychiater en je hart te luchten over wat zich in het verleden heeft voorgedaan. Deze aanpak zal ook voor meer begrip bij jouw kinderen zorgen.

 

3. Vanwege mijn werk kom ik vaak in aanraking met kinderen afkomstig uit diverse milieus. Het valt mij dan gelijk op dat het niet eenvoudig is om ze allemaal met gebruikmaking van dezelfde methode op één lijn te krijgen. Kan het dan zo zijn dat de verschillende achtergronden van de kinderen hierbij een rol speelt?

Je hebt de vraag eigenlijk al zelf beantwoordt. Het leefmilieu van een kind is doorslaggevend voor de manier waarop hij of zij zich in de maatschappij zal profileren. Degenen die veel met kinderen zijn weten dit ook en is het daarom beslist geen eenvoudige taak om zo een groep gelijk op te trekken. De ene zal meer aandacht nodig hebben dan de ander en zal je daarbij ook alle geduld moeten tonen. Het helpt daarbij altijd een handje wanneer je met elk kind ook apart een gesprek hebt waardoor een beter inzicht kan worden verkregen van de situatie thuis.

 

4. Dromen zijn bedrog hoor je vaker wel eens zeggen, maar is het bij mij niet altijd het geval. Ik heb vaak dromen waarin ik situaties meemaakt die veel overeenkomst tonen met bepaalde momenten in het dagelijks leven. Zo had ik laatst een droom waarbij mijn nicht een prachtige rode jurk aan had op een feestje. Het was nog geen week na mijn droom dat ze dezelfde jurk verscheen op een familie bijeenkomst. Ik leef nu in angst dat ik eens een keertje een droom zal krijgen waarbij ik een minder prettige gebeurtenis van te voren zal meemaken. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Ik mag je alvast geruststellen dat jij beslist niet alleen staat met jou “probleem”. Velen onder ons krijgen weleens dromen die de toekomst lijken te voorspellen. Wel is het zo dat bij de meesten zulke dromen maar van korte duur zijn en kan dat bij jou eigenlijk wel het geval zijn. Jou vrees dat je een droom zult krijgen waarin je een minder prettige gebeurtenis te zien zult krijgen kan dus volledig ongegrond zijn. Helaas is het nooit met zekerheid te zeggen of er een eind aan zulke dromen gaat komen en kan je het liefst een afspraak met een psychiater maken.